Скочи на садржај

3 у 1 – Јујтјуб, ГитХаб и блог

Реч, две о просвети

Навршила се година од кад сам се упустио у потпуно нове воде у својој каријери. Нисам ни сањао да ћу радити у образовању, али мој пут ме је нанео управо ту. Истичем на почетку, нећу писати како је радити у просвети. Фокус приче биће како је то утицало на мене, моје планове о будућности и личном развоју. 

Предпостављам да припрема за овакву врсту посла не постоји, само скочиш у ватру и како се снађеш. Морам да признам само да није лако, поготово ако желиш да будеш добар у томе што радиш! Ово кажем узимајући у обзир услове. Услови подразумевају децу, наставнике и просветни систем у опште! Ово је јаче од мене, али морам да истакнем да је систем доста оптерећен бирократијом чија ми сврха није баш најјаснија. 

Поред свега тога, изналазим начине да приступим ђацима тако да могу лако да науче оно што радимо, док себи олакшавам посао на дуже стазе. Шта ово подразумева? 

Технологије које примењујем у раду

Обзиром да је завладало информатичко доба и да велики проценат ђака има приступ макар паметном телефону. Трудим се да им приближим и учиним доступном „на клик“ и „на захтев“ област коју изучавамо и која је мој примарни циљ деловања – микроконтролери. 

Јутјуб и Одисеја

Један од праваца је покретање јутјуб и одисеја канала на којема објављујем видео клипове са начином извођења вежби, објашњењима електронских кола и уређаја која користимо на часовима. Од почетне фазе, до објављивања видео клипа потребно је доста времена, али сматрам да овај начин испуњава оба циља. Видео клипови покривају целокупно извођење вежбе са свим детаљима, посебно је обрађено објашњење самог програма и логике коришћење за решавање задатка! Приложен је снимак реалног кола како би се видело функционисање физичког уређаја. 

ГитХаб ризница

Други правац деловања је одржавање ризнице на ГитХаб-у где смештам програме са свих вежби. Уз код доступна су (надам се) детаљна објашњења кода. Ризницу је могуће преузети у целости, која подразумева код и објашњење. Коришћење ГитХаба сматрам савременом тековином са којом ђаци могу да се упознају, јер касније као ИТ стручњаци ће сигурно доћи у контакт са овом или сличном платформом. 

Блог

Лични блог је добио проширење, те је сад надам се и образовни 😊 На једном месту (блогу) могуће је приступити сваком видео снимку или ризници на ГитХабу! Друштвене мреже нисам навео у овом тексту, али свакако их користим. 3 у 1, мало ли је?! 🙂 

sr_RSСрпски језик
Powered by TranslatePress