Скочи на садржај

Покушај преваре или пропуштена прилика

Пре неколико месеци имао сам интересантну преписку са особом путем Линкдина, где ме је дотична особа „обрађивала“ не бих ли пристао на он лајн сарадњу. Предлог је био од прилике овакав: Дозвола да се даљински користи мој рачунар, са додељеном ИП адресом, потом да омогући приступ налозима на Линкдину и АпВорку. За моју „муку“ имао бих 10% удела у ономе што дотична особа (у наставку текста зваћу га Глиша) ради преко Нета. У питању је било фриленсовање као девелопер. Не могу да се не запитам, а тако стоји и у наслову текста, да ли је ово покушај преваре, или пропуштена пословна прилика?

Веза је успостављена преко Линкдина. Не сећам се тачно да ли је прво уследио захтев за конекцијом или је прво било пар реакција на моје постове. Није ни толико важно. По подацима са профила Глише, видео сам да је Американац (што не мора да буде тачно). Чудно ми је било да уопште реагује на оно што објављујем. Ипак, немам у конекцијама пуно странаца, а он се појавио као гром из ведра неба.

Наредни дан већ је уследила Глишина порука, где је понудио сарадњу. Глиша је имао стрпљења, а и причу. Са сваком новом реченицом је откривао по неки нови детаљ. У уводу овог текста сам навео шта је све замислио. Хајде да разрадим то кроз ток нашег разговора:

  1. Понуда сарадње;
  2. (Глишина) Идеја за пројекат;
  3. Моја улога у пројекту и проценат (у старту понуђено 10%):
    1. Омогућим даљински приступ мом рачунару;
    2. Омогућим приступ Линкдин и АпВорк налогу;
    3. Седим у хладовини и пијем лимунаду док се на мој рачун слива 10% од Глишиних плодова рада;

На почетку сам мислио да је ово прилика коју требам да размотрим, али како је разговор одмицао, мишљење ми се променило. Помислио сам да ће бити супер да радим на неком пројекту у слободно време, стекнем ново искуство и зарадим неки динар приде. Међутим, ниво мог рада на крају би био једнак 0, морао бих да предам сопствени рачунар и наравно идентитет неком Глиши – потпуном странцу, који би ко зна зашта стварно користио моје ресурсе.

Не постоји нигде да лежиш и да ти стање на рачуну расте, осим на берзи, али то ми је шпанско село. Већ сам видео у глави како ми неки одред специјалаца у пуној опреми упада кроз прозор и одвлачи у неку мрачну собу на испитивање, док током привођења вичем како је Глиша крив.

Хтео сам да објавим у тексту и преписку, како би се видео како се представља Глиша и наравно садржај нашег разговора, али изгледа да је Линкдин уклонио његов налог, а нема ни његових порука. Можда сам и сам обрисао преписку, али мало је вероватно.

Наравно консултовао сам се и са фриленсерима и пријатељима, али њима је ситуација јако јасна. Ради се о очитој превари.