Скочи на садржај

Побољшавање перформанси на АрчЛинуксу

АрчЛинукс као дистро даје поприлично велику слободу крајњем кориснику да конфигурише целокупан систем. Почев од инсталације која се ради из конзоле (добро постоје ТУИ и ГУИ варијанте, али говорим о оној основној), преко постинсталационог поступка корисник мора све сам да подешава како би имао функционални систем, радно окружење итд. У овом тексту навешћу једну ставку, а то је побољшавање перформанси рада класичних чврстих дискова. Мораћу једно по једно да наводим и објављујем, јер један текст не може да обухвати све.

Општа прича о могућностима Линукса

На времешном лаптопу који имам већ пуних 10 година и даље успевам да покренем оно што би рекли катинг еџ софтвер. Српски речено оно што се појави данас у врло кратком року кроз ризнице доспе и до Леново олдтајмера. И то ради без проблема, додуше спорије него на новим рачунарима али то није ништа необично. Друга ствар коју Линукс омогућава, уз коришћење новог софтвера, је продужење времена употребе старих машина.

Побољшање перформанси чврстог диска

Пре неколико дана, након експеримента о ком ћу писати, инсталирао сам поново АрчЛинукс и довукао сам сав тај тазе софтвер. Остао ми је посао око конфигурисања система да то ради максимално стабилно и брзо. Једно од подешавања која увек чиним је подешавање улазно/излазних планера. Овим поступком омогућавам чврстом диску да ради најоптималније могуће, што наравно позитивно утиче не само на брзину рада самог уређаја, већ и на радни век.

Део овог текста биће команде за приказивање активног планера, али и листање свих доступних, како би знали који да користите у складу са званичном документацијом. И наравно подешавање удев правила за трајно конфигурисање, па да кренем:

Подешавање планера чврстог диска

Команда за листање доступних планера и приказ активног:

cat /sys/block/sda/queue/scheduler

Испис команде би требао да изгледа овако:

mq-deadline kyber [bfq] none

Онај који је приказан између угластих заграда је у активној употреби од стране система.

Привремено се може променити командом:

# echo bfq > /sys/block/sda/queue/scheduler

Онај који је приказан између угластих заграда је у активној употреби од стране система.

Привремено значи до рестартовања система, након тога вратиће се на онај подразумевани.

Да би систем користио онај који желимо, морамо рећи систему креирањем правила а то чинимо кроз датотеку:

/etc/udev/rules.d/60-ioschedulers.rules

А њен садржај би био:

# подешавање планера за NVMe диск
ACTION=="add|change", KERNEL=="nvme[0-9]n[0-9]", ATTR{queue/scheduler}="none"
# подешавање планера за SSD и eMMC
ACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]|mmcblk[0-9]*", ATTR{queue/rotational}=="0", ATTR{queue/scheduler}="mq-deadline"
# подешавање планера за чврсте дискове
ACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]", ATTR{queue/rotational}=="1", ATTR{queue/scheduler}="bfq"

Дакле ово правило је универзално у односу на врсту уређаја за чување података, могуће га је и изменити. Наравно имате само чвсти диск, онда је сасвим довољно да у правило укључите последња три реда. Делује шашаво, али је и једноставно! До следећег савета и подсетника (наравно овде мислим на себе) 🙂