Скочи на садржај

30-а годишњица Линукс кернела

Дође и прође јубуларни рођендан Линукс кернела (25. август), чуда које је променило ток развоја савремених ОС-а. Користим реч „чудо“ јер је на крају тако и испало. Пројекат за који сам творац Линус Торвалдс није веровао да ће заживети, данас жари и пали глобално. Налази се свуда око нас, најпростији пример је наравно паметни телефон са Андроидом. Говоримо о 1.6 милијарди уређаја у чијем се срцу налази Линукс кернел. Кернел је део оперативних система који покреће наше декстоп рачунаре, мејнфрејмове, суперкомпјутере…

Данас постоји велика заједница окупљена под окриљем Линукс фондације која одржава овај пројекат, на челу са творцем Линусом. Међутим, осим јубилеја има ли разлога за славље?

Реч две о Линукс кернелу

Као што сам већ написао творац Линукс кернела је Линус Торвалдс. Настао је за време његових студија далеке 1991. године, јер како каже волео је да види интеракцију кода са хардвером. Очигледно је то урадио веома добро, јер се то допало и великом броју људи који су прихватили идеју и наставили развој током година на челу са творцем лично. Поред интеркације са хардвером, остварена је велика интеракција са заједницом, на велико изненађење Линуса.

Први кернел (верзија 0.01) бројао је око 12.000 редова кода и био намењен АТ386 процесорима, написан у програмском језику „Це“. Оригиналну Линусову поруку можете видети овде. Данашња верзија 5.13.13 (у тренутку писања овог текста) броји више од 30 милиона редова кода. Искрено, немам појма шта су све упаковали у овако велики и комплексан пројекат. Додавање великог броја нових редова кода се наставља темпом од око 2 милиона редова кода годишње. Питам се како ГИТ ово издржава 🙂

Нешто је труло у држави Данској

Пре него да се започне журка, направићу осврт на данашњу ситуацију у свету Слободног софтвера. Ствари не стоје сјајно и на помолу су промене великих размера које ће утицати на правац развоја Слободног софтвера.

Оснивач Фондације Слободног софтвера Ричард Сталман је избачен из сопствене организације. Добро, признајем да није најбољи ПР своје фондације и да наступи умеју да буду чудни, па оваква одлука људи из Фондације можда је и логична донекле. Добро воли човек и да опсује јавно, ко би волео слободу да то чини?!

Друго име које ћу поменути Ерик Рејмонд, оснивач Иницијативе Слободног софтвера је добио забрану комуникације са другим члановима Иницијативе. Шта ли је радио, продавао тајне слободног софтвера на Дарквебу?!

Треће име ћу само поновити – Линус Торвалдс – народски речено и њему се љуља фотеља у Линукс фондацији. Ако човек не воли Нвидију, сигурно има добар разлог за то 🙂

Ова три имена су они који су омогућили да Слободни софтвер заузме место које има данас у свету, а благо речено су напујдани или ће бити.

Други догађаји су такође ту, нпр. Мајкрософт је члан Линукс фондације и то већ 5 година. Да ли се и Линукс претворио у крупан бизнис, па су ови ту или су једноставно дошли да уче и покраду шта им треба за нову верзију „Пенџера“ остаје отворено питање. Оно што можда више треба да брине је да Гугл ради на својој верзији кернела.

Реч две за крај и честитке пингвину

Занимљиво је пратити све ово, а шта ће стварно бити са Слободним софтвером – не зна се. Сигурно је неће нестати као такав. Тежиште се померило са ГНУ/Линукса на неке друге технологије чија је основа Линукс. Било како било, срећан рођендан бесном пингвину – Туксу 🙂