Скочи на садржај

Двострука визија: „Уради сам“ двоструки монитор за лаптоп

Лаптоп као незаобилазна направа данашњег човека нуди многе погодности, као што су на пример преносивост, компактност и низ других. Нема потребе набрајати. Међутим, уз предности има и мане. На пример ограничено време рада на батерији, или што се посебно истиче – мала дијагонала екрана. Када на десктопу имаш монитор од 27 инча, екран лаптопа делује поприлично скучено.

У реду, лаптопови не долазе са два монитора! Мада и ту има помака на тржишту. Ево укратко моје ситуације. Након 12 година коришћења лаптопа марке Леново, престао је да ради. Међутим, гомила хардвера на њему је остала исправна и употребљива. РАМ модули су отишли у други лаптоп (једнако стар), хард диск користим као преносни, а од екрана сам решио да направим додатни монитор за други лаптоп који је у функцији.

Гледајући клипове по Јутјубу дошао сам на ту идеју и почео да тражим потребне делове за реализацију пројекта. У мом крају се каже само да је здравља, а све остало може да се нађе код Кинеза. Тако сам преко Алиекспреса дошао до потребних делова испоручених рекордно брзо, морам да нагласим! Целокупна инвестиција је износила око 30 евра (све сем контролера сам већ имао на „лагеру“).

Потребни делови за додатни монитор лаптопа:

  • Стари монитор лаптопа
  • Контролер дисплеја – омогућава повезивање додатног монитора на ХДМИ прикључак лаптопа
  • Напајање за додатни монитор
  • Кутија за електронске компоненте, шарке, носачи – хвала Трле!
  • Дистанцери, шрафови М3
  • Хдми кабл

Првобитни план је подразумевао да контролер само причврстим за пластику минитора и да стоји тако „голо“. Ту у причу ускаче Трле, мој добри друг из студентских дана, који игром случаја поседује 3Д штампач и са идејом да одштампа кутију и пратеће делове за повезивање два монитора. Морам да нагласим да не живимо у истом месту, тако да смо информације о величини плоче контролера и димензија оба монитора лаптопа преносили путем слика! Одлично је испало на крају!

Нема потребе описивати посебно процес, једном када су сви делови доступни преостаје само склопити све и уживати у коришћењу лаптопа – са два екрана! Склапање је трајало пар дана, јер сам морао да се уклапам са текућим обавезама, а у галерији можете видети готов производ! Не могу довољно да искажем своје одушевљење које осетим кад год седнем за лаптоп! Прилажем слике које илуструју процес састављања и мониторе у погону!

sr_RSСрпски језик
Powered by TranslatePress