Скочи на садржај

Федора – минимална инсталација КДЕ Плазма окружења

Након извесног времена поново ћу причати о Федори, јер је током претходног дистро-скакања (или мењања) Федора генерално оставила позитиван утисак на мене. Можда сам био мало груб према Гном окружењу, али у сваком случају овај дистро је добио прелазну оцену. Можда чак и јаку тројку! Између верзија 34 и 35 сам уочио значајна побољшања код пакет менаџера, односно његову брзину. Овај текст доноси још једну ствар, а то је баш-скрипта за инсталацију Федоре са КДЕ Плазма окружењем и свим основним програмима за коришћење.

Утисци о разликама између верзија 34 и 35 Федоре

Оно што остаје непромењено је да користим ext4 систем датотека, јер и даље имам благу одбојност према оном који форсира Феодра – brtfs-у. Назови ме старомодним, али још не желим да мењам ову ствар на Линуксу.

Систем размене на Федори је решен одлично – модулом zram, тако да за основну употребу (читај без могућности хибернације) сматрам идеалним решењем. Могућност хибернације никад нисам ни користио на рачунарима од кад их користим, тако да ми и не недостаје. Овим начином имам додатних неколико гигабајта простора на диску за податке.

Пакет менаџер – dnf у претходној инсталацији (веризај 34) крајем октобра радио је споро као да користим дајл ап конекцију, што је недопустиво! На верзији 35 Федоре ово је отклоњено и ради сасвим добро.

Вејленд или стари добри Икс-орг? Да одговорим и на ово питање, ипак се држим провереног Икс-орга. Вејленд сесије умеју да лагују. Лаговање је поготово приметно код искључивања јер је потребно неколико минута за ову радњу. Како бих боље поткрепио ову изјаву, идентично се систем понаша на 10 година старом лаптопу и новом десктоп рачунару.

Што се софтвера тиче у ризницама се налази све што је потребно, уз једну малу препоруку, додајте Fusion репо. У овом репоу су укључени и кодеци чија је инсталација неопходна за правилно репродуковање видео и аудио садржаја, а и садржи знатно већи број апликација од основних. Ту је и флетпак, па је потреба за додатним корисничким софтвером добро покривена за сваког корисника.

Баш скрипта за минималну инсталацију КДЕ Плазма окружења

JavaScript, PHP

Оно најважније оставих за крај. На Гитхабу сам пронашао репо који објашњава како инсталирати Федору и минималну варијанту КДЕ Плазма окружења. Обрадовало ме је доста, тако да сам испробао и ову могућност. Иако је инсталациона скрипта писана за старије верзије Федоре (нпр. 31, 32) примењива је и за новије верзије (испробано на верзији 34).

Основну скрипту сам изменио и прилагодио својим потребама, која уз минимално КДЕ Плазма окружење инсталира и основне програме које свакодневно користим. На листи се налазе програми попут Кторента, калкулатора, менаџера архива, прегледача слика, итд. Скрипта не садржи комплетну листу апликација, јер нисам желео да неком намећем свој избор броузера, канцеларијског пакета и слично. Форковани репо и измењену скрипту можете наћи на мом Гитхаб профилу. Наравно свака измена је добро дошла! Желео бих да се захвалим Zer0CoolX-у на репоу у којем је доста темељно објаснио како се користи.

sr_RSСрпски језик
Powered by TranslatePress