Скочи на садржај

ЈаваСкрипт сертификат са Јудемија

Након много уложеног времена, успео сам да одслушам и урадим завршни пројекат на једном од (по мени) најбољих курсева ЈаваСкрипта на платформи Јудеми. Ради се о курсу „The complite JavaScript Course 2021: From Zero to Hero“ предавача Џонаса Шмедтмана (надам се да сам добро превео његово име). Можда не бих писао о самом сертификату и баш овом предавачу, али моје одушевљење његовом приступу курсу, како је осмишљен, шта обухвата, као и начином његовог рада је свакако утицало на одлуку да напишем овај текст. Сама чињеница да курс садржи непуних 70 сати видео материјала говори о његовој садржајности.

Коришћење Јудеми платформе

Јудеми платформу користим активно од прилике 3 године. Усклађујем своје приватно/пословне обавезе са жељом да учим нове технологије и колико-толико пратим трендове на пољу веб развоја. Транзиција између два послодавца и актуелна п(л)андемија свакако је утицала да се више посветим свом циљу.

О ЈаваСкрипт курсу аутора Џонаса

Курс сам похађао непуна два пута, из разлога што сам од прилике на пола претходне верзије курса сазнао да ће изађи нова коју сам и завршио. Курс заиста прати трендове и развој ЈаваСкрипта, тако је у њега укључена ЕС5, ЕС6 и ЕС-некст верзија овог језика. Наравно то нуди већина курсева на ову тему.

Оно што ме је заиста привукло и терало да идем даље, јесте приступ самог предавача Џонаса. Направио је обиман курс, где је зашао у све аспекте ЈаваСкрипт језика. Објаснио је поприлично добро кроз практичне пројекте, дизајниране да најбоље прикажу логику и начин функционисања језика за конкретну област. Мени, коме је у глави још увек начин рада програмског језика „Ц“, значи да визуализујем како се „крећу“ променљиве, где се смештају у меморији, како се одвија скрипт корак по корак. Е то ћете наћи у овом курсу!

Јако пуно времена је посветио објашњавању асинхроног ЈаваСкрипта. На прву лопту ово не изгледа једноставно, али стекао сам поприлично добру слику како бих могао да применим то практично. Остаје само да вежбам!

Завршни пројекат – апликација Форкифај

Завршни пројекат, који се обрађује у претпоследњој области курса која траје нешто више од 8 сати. У њему је обједињено све из остатка курса. Готова апликација изгледа елегантно, а опет јако једноставно. Приступ у програмирању је био објектни, тако да ово потврђује моје речи о актуелности садржаја овог курса. Коришћени су алати који олакшавају живот програмера, типа нпм, парсел, чак су укључени и дијаграми за лакшу визуализацију пројекта. Овде морам да додам, постоји чак и део где предавач објашњава како подесити сам текст едитор (у курсу је коришћен ВС Код). За крај, покривена је област и компајлирања кода у завршни пројекат који је спреман за сервер, затим коришћење ГитХаб-а – где би били програмери без њега?! 🙂

Не могу да се отмем утиску да је свака моја реч сувишна. А слика, у овом случају пројекат говори више од 1000 речи. Линк ка пројекту!

ПС. Ово није плаћена реклама, пишем о оном у шта верујем и о оном што волим! 🙂

sr_RSСрпски језик
Powered by TranslatePress