Скочи на садржај

Моја нова машина са Рајзен срцем

Морам и желим да се похвалим да сам после јако дуго времена поново бацио на састављање рачунарске конфигурације. То је један од разлога зашто ме није било протеклих недеља, тако да верујте ми на реч да је оправдано! Планирао сам овај квантни скок (у односу на мој 10 година стар лаптоп то свакако јесте) доста дуго, а десио се готово од једном. Једна ствар која остаје непромењена је та да остајем веран АМД-у.

Главна особа коју сам смарао током процеса састављања конфигурације, одмеравања произвођача и одабира компоненти дефинитивно је Панки (дај бре човече врати блог да те линкујем ко човека! :)). Ту су и Линус Тек Типс и Томс хардвер сајтови и форуми. Уколико не знате за њих, или имате неодоумицу око компоненти које меркате, то су права места за савет.

Тако после неког времена истраживања, саставио сам конфигурацију, наравно избор је пао на АМД процесор из Рајзен серије – у питању је Рајзен 7 3700х, МСИ Томахавк Б450 матична плоча и посебно бих истакао 32 ГБ рам меморије. Не бих да идем у детаље шта сам тачно пазарио, али као и неки остварујем дечачки сан. Један техно гик има машину из снова 🙂 Знам да ово смешно звучи, јер ће већ за пар месеци да изађе и ДДР5 меморија, ЗЕН4 архитектура процесора и да не набрајам најављене новитете у свету хардвера.

Компоненте као компоненте, да ми је неко други то састављао не би ми било толико слатко. Након два дана дружења са Панкијем и једног доооброг мамурлука, сео сам и полако саставио комп. Због истог мамурлука сам морао да уложим бар два пута више пажње да негде не омашим распоред жица 🙂 Наравно, морам да истакнем да ми је и жена прилично помогла у сваком смислу, оно најбитније да је подржала ову куповину 🙂 Једно од запажања ми је да су све компоненте нарасле не само по карактеристикама него и по габаритима, али и потрошњи (можда је боље да се каже топлоти коју ослобађају). Ово важи за све само не за ССД, то је потпуно нова прича за мене!

Рудари, још их називају мајнери, због вас једва нађох графичку картицу, такође АМД. Некад када си користио Линукс и имао Радеон графичку картицу, била је мука око драјвера. Сад је то донекле случај са Нвидијом. АМД је испазарио АТИ/Радеон и пустио изворни код за своје драјвере! Заједница је то присвојила, дорадила, или у најмању руку прилагодила, тако да неће мањкати перформансе. Нисам гејмер, али подржавам поступак горе поменутог произвођача.

У суштини, желео сам да поделим своју срећу и задовољство са новом машином. Можете и да дате оцену за оно што зову кејбл менаџмент – фенси име за каблирање! Мени лично и није толико битно. По Панкијевим речима починио сам светогрђе, јер сам ставио кућиште са РГБ компонентама на под, али не иде да ми светлуцање (оно је постало неизбежно) одвлачи пажњу 🙂

sr_RSСрпски језик
Powered by TranslatePress