Скочи на садржај

Подешавање изгледа фонтова на АрчЛинуксу

Наставља се мој серијал текстова о АрчЛинуксу, овај пут долазим са једним који по редоследу спада у категорију постинсталације. Након успешне инсталације система, графичког окружења као што је описано у претходном тексту, могуће је да вам изглед фонтова неће бити баш најбољи. О чему се ради? Дешава се да је потребно додатно конфигурисање фонтова како не би изгледали искрзано, пикселизовано и у најблажем облику нечитко. Детаље ћете сазнати у тексту који следи.

Arch Linux

Код неких других дистрибуција (које долазе са графичким инсталером и сл. типа Федора или Убунту) ово није потребно радити, јер све је већ исконфигурисано и спремно за крајњег корисника. Овде то није случај, јер то није „Арч начин“. Сам корисник се брине о систему, па тако и о овој ситници морате мало да истражујете како би нашли задовољавајућу конфигурацију.

Суштина овог подешавања је следећа:

  • Инсталирајте фонтове које желите да користите;
  • Креирајте пар симболичких линкова.
  • Омогућите минимални режим у скрипти freetype2.sh

Толико је једноставно у ствари! Први корак од вас захтева да довучете фонтове које желите да користите. Има их доста и укуси су по овом питању сигрурно различити. На почетку сам користио ДежаВу фонтове, али сам ипак прешао на Ното. Стварно се фино уклапају у систем и лепо изгледају, ма завршавају посао.

Други корак је нешто мало „тежи“. Захтева креирање симболичких линкова како би се омогућила додатна подешавања за приказ фонтова. У мом случају ово је завршило посао:

Потребни сим-линкови:

ln -s /usr/share/fontconfig/conf.avail/10-hinting-slight.conf
ln -s /usr/share/fontconfig/conf.avail/10-sub-pixel-rgb.conf
ln -s /usr/share/fontconfig/conf.avail/11-lcdfilter-default.conf

Може да се деси да је неки од ових линкова већ присутан, тако да само пређите на наредни симболички линк.

Трећи и завршни корак представља омогућавање једног подешавања у фајлу који се налази на путањи: /etc/profile.d/freetype2.sh. Односно омогућавање „минималног“ режима. У пракси то изгледа овако (уклоните # испред овог реда):

truetype:interpreter-version=NN

Где је NN=40 код за минимални мод.У неким туторијалима препоручују и вредност 38, али пошто се ради о застарелој конфигурацији лично је не препоручујем (а тако стоји и на званичном викију).

Након овог подешавања, фонтови би требало да се приказују доста боље, тако да гледање у монитор неће представљати проблем. Иначе, заборавио сам да напоменем да се ради о монитору фул ХД резолуције од 27 инча. На мониторима другачије резолуције и величине може се десити да нема потребе за оваквом интервенцијом.

sr_RSСрпски језик
Powered by TranslatePress