Скочи на садржај

Узгред, користим Арч Линукс

Прошло је много времена од кад сам постао корисник ГНУ/Линукса, на шта сам поносан! Пробао сам из радозналости (ваљда не звучим као наркоман 🙂 ), а сада не могу да замислим свакодневицу без њега. То је једна од ствари која ти се увуче под кожу и нема повратка назад! Службено или кад ме натерају користим онај други ОС, али љубав и веза према Линуксу су јаче од свега, вероватно зато пишем о њему и увек га потенцирам. Користио сам известан број дистрибуција до сад, неке само пар минута, док друге годинама. Дистро који најдуже користим и коме се најрадије враћам након неког експеримента је Арч Линукс, тако да могу себи да дозволим и изговорим ону чувену реченицу – Узгред, користим Арч Линукс!

Зашто користим Гну/Линукс

Први искорак ка коришћењу Линукса начинио сам одавно – 2008. године, када сам га први пут инсталирао на свој рачунар. Сусретао сам се и раније са њим и слушао приче, али наведена година је година мог преласка на Светлу страну – Анакине јбг! Од тада тече моје Линукс време. Као што сам рекао, на почетку је то била чиста радозналост, жеља да пробам нешто ново. Са друге стране стајао је Виндоуз ХП, па ко га се сећа може да разуме зашто сам маштао о нечему бољем.

Заједно са Линуксом десила се и обнова једног старог пријатељства, што ми је посебно драго! Дружење у основној и силно играње баскета у сваком слободном тренутку са Панкијем, на кратко је било прекинуто, да би Линукс то решио и додатно ојачао 🙂 На крају крајева не можеш ни да пецаш са било ким, посебно када за пецање користиш билијарски штап о који је везан трули канап нађен у омиљеном нам кафићу. Морам да додам да смо пецали у фонтани испред кафића у сред града. Чак смо и патроли Народне Милиције били симпатични па су нас оставили да на миру обавимо своју работу! 🙂

Шта је у ствари ГНУ/Линукс

Да не претерам са сентименталношћу и скренем са теме. Стално у тексту пишем ГНУ/Линукс, зато што је то исправно именовање оперативног система. ГНУ долази од рекурзивне скраћенице ГНУ Није Јуникс (енг. GNU‘s Not Unix). Јуникс је друга прича из које је проистекао потоњи (враћам се полако али сигурно на почетак рачунарске ере). ГНУ представља скуп слободног софтвера који се може користити као оперативни систем или се може користити као део оперативног система. Из другог дела дефиниције, а у споју са Линукс кернелом чини нешто што је увело праву револуцију у свету рачунара! Настао је ГНУ/Линукс, краће Линукс оперативни систем, са мноштвом дистрибуција, неке од најстаријих су Дебиан, РедХет,… Да их не набрајам, али то траје већ 30 година.

Линукс кернел настао је пре тачно 30 година (ове године се обележава тај јубилеј) као пројекат студента Линуса Торвалдса. Пар библиотека написаних у програмском језику „Ц“ се развило у пројекат иза којег стоји Линукс фондација и који покреће данашњи Интернет!

Да, веровали или не користите Линукс а да нисте ни свесни тога. Када отварите омиљени сајт велика је вероватноћа да је он хостован на серверу који пореће Линукс! Сви суперкомпјутери овога света користе, погађате, Линукс! Андроид представља спој управо Линукса и Јава библиотека. Мекинтош, питате се – дериват је Линукса, односно БСД-а. Колико сам упознат, СпејсИкс и НАСА користиће Линукс у својим мисијама. Дакле Линукс је ту и све више узима примат.

Узгред, користим Арч Линукс

Поменуо сам да сам користио известан број дистрибуција. Прва беше Линукс Минт. Карактерише је лакоћа коришћења и инсталације, за почетнике идеално! Ту су још Убунту (сви знају за Убунту данас) и то све варијанте које постоје, Дебиан из ког су проистекле претходна два. Ред Хет, Федора… Арч Лунукс је већ неко време тај који се појављује измађу наведених дистрибуција.

Зашто Арч Линукс?

Одговор је доста обиман, а истаћи ћу најважније. Арч Линукс је за ентузијасте, за све оне који воле да се играју и истражују. Након инсталације Арча добијате само промпт, костур будућег оперативног система. Конфигурација система је у вашим рукама! Дакле, пружена је велика могућност избора, поготово у избору графичког окружења. Има их доста, па да не залазим у ту причу, само ћу рећи да је КДЕ/Плазма мој избор!

Одлично организоване ризнице софтвера!

У три ризнице налази се преко 10.000 пакета које можете инсталирати и користити за свакодневне потребе.

Пакет менаџер – пакмен!

Опет се враћам на конзолу, јер инсталацију и одржавање пакета управо радим из конзоле (промпта). Једноставан, моћан и брз пакет менаџер – пакмен!

Велика заједница корисника!

Велика заједница ентузијаста сличних мени, речено по нашки нашла рупа закрпу!

Одлична документација и странице викија!

И најважније, пре инсталације и конфигурације било ког пакета и самог система, све имате детаљно објашњено у делу документације на страницама викија Арч Линукса, које важе за најдетаљније и добро организоване.

Дакле после свега наведеног, могу слободно да кажем чувену реченицу која је главна фора корисника – Узгред, користим Арч Линукс! 🙂

sr_RSСрпски језик
Powered by TranslatePress